Friday, December 14, 2012

Rädda Guldnäsbäcken.

Till riksdagsledamöter med anknytning till Västernorrland.


Uppsala, 2012-12-14

Hej,

jag skulle gärna uppmärksamma er på att ett viktigt skogsområde, nämligen den norra delen av Guldnäsbäcken i Mjällådalen är akut hotad av avverkning. Västernorrlands länsstyrelse är medveten om saken, och har informerats om att flera hotade och rödlistade arter finns i området. De tänker dock inte agera för att förebygga avverkningen. I och med detta ligger områdets öde på skoggstyrelsens bord, som troligtvis kommer att godkänna avverkningen.

Området är en växtplats för den starkt hotade trådbrosklaven och den nära hotade aspfjädermossan, arter som är väldigt känsliga för avverkning. Det betyder i klarspråk att arterna inte kommer att återvända efter avverkning. Mer information finns att läsa på http://mjällådalen.se/naturvarden. Jag skulle vilja be er att kontakta era partikamrater i länsstyrelsen för att be dem tänka över saken en gång till innan det är för sent.
I Sverige är mindre än två procent av skogen nedanför fjällområdet skyddad från avverkning, trots att Sverige har undertecknat ett avtal i Nagoya, Japan där vi lovar att skydda minst 17 procent av skogen till år 2020. Att skydda Guldnäsbacken skulle vara ett väldig bra sätt att utöka den skyddade delen av den svenska skogen.
Vänligen,
David van der Spoel
  

No comments:

Post a Comment