Tuesday, September 18, 2012

Lena Ek's svåra val


Till Lena Ek, Miljöminister
(kopia till Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt)
10333 Stockholm

Uppsala, 2012-09-18
 
Hej Lena,

jag förstår att du inte svarat på mitt tidigare brev (2012-09-09), eftersom du har mycket att fundera över med ett så svårt val framför dig. Om du har sett filmen "Sophie's Choice" så vet du att valfrihet inte alltid är att eftersträva[1]. Tydligen hoppas du att högsta domstolen (HD) ska döma mot Bungetäkten, så att du slipper välja mellan pest och kolera. Om HD sätter stopp för brytningen kan du stoltsera som det visa statsrådet som litat på rättsstaten och slutet gott allting gott. Men ifall HD inte gör det, ligger ärendet på ditt bord igen. Om du då väljer att på egen hand göra Ojnareskogen till ett Natura2000-område i alla fall, eftersom du vet att Europeiska fördrag kräver detta, kommer det att bli storgräl inom regeringen och Centerpartiet. Om du inte gör det, kommer proteststormen från allmänheten växa än större - och den kommer inte att upphöra mer. Bönderna på Gotland är besvikna, och det höjs en hel del gröna röster inom partiet som inte känner igen sitt parti längre. Det hela kan mycket väl leda till att Centerpartiet åker ut ur riksdagen 2014.

Jag föreslår en lösning här som gör att du kan komma ur affären relativt oskadd, ifall HD dömer ut skogen, och på så sätt lägger Ojnarefallet på ditt bord igen. I det läget bör Fredrik Reinfeldt träda fram, och å regeringens vägnar meddela att en ny Nationalpark ska bildas i Ojnareskogen, tillsammans med de befintliga Natura2000-områden. Du får diskutera detta med Fredrik Reinfeldt och din partiledare Annie Lööf, men ingen annan lösning blir trovärdig tycker jag. Lycka till!
 
David van der Spoel
Uppsala


[1] i filmen tvingas Sophie, som är internerad i ett fångläger under andra världskriget, att välja vilket av hennes barn som inte ska dödas.

No comments:

Post a Comment