Saturday, September 15, 2012

Till Miljö- och Lantbruksutskottet


Till Matilda Ernkrans och Bengt-Anders Johansson
Miljö- och jordbruksutskottet
Sveriges riksdag
100 12 Stockholm
Uppsala, 2012-09-15
 
Hej!

Ni som är med i miljö- och jordbruksutskottet vet att det ibland kan finnas motsättningar mellan båda ämnena. Ofta går dock intressena ihop. Så är fallet när det gäller Ojnareskogen på Gotland, som på grund av en tidigare miss från såväl S-regeringen som alliansregeringen saknar skydd, trots att detta område ska klassas som Natura2000-område enligt gällande lagar och EU-fördrag. Jag har tidigare skrivit till regeringen och oppositionsledaren (finns att läsa på http://tillregeringenochriksdagen.blogspot.se/), men det är ni i utskottet som har de tyngsta kunskaperna i ämnet.

Efter att protesterna mot skövlingen av Ojnareskogen initierats av Fältbiologerna i somras, slöt även de lokala bönderna upp. Bönderna fruktar, med all rätt, att det kan bli problem med vattenförsörjningen på norra Gotland när kalktäkten kommer igång. Vid provtäkter som Nordkalk gjort, där de förutspått att inget skulle hända, fylldes hålen med saltvatten. Om detta händer på stor skala, det vill säga när hela Bungetäkten blir verklighet, kan det vara slutet för jordbruket (och turismen för den delen) på norra Gotland och Fårö.

Sverige har inte råd att förstöra ypperliga naturområden som Ojnareskogen, där det finns över 250 rödlistade arter, däribland två världsunika, och inte heller att äventyra vattenförsörjningen för halva Gotland. Ni som har ansvar för miljö- och jordbruksfrågor i riksdagen bör stå enat i Ojnarefrågan och pressa på miljöminister Lena Ek att snarast göra Ojnareskogen till ett Natura2000-område, och på sikt till en nationalpark, såsom Naturvårdsverket föreslagit.

David van der Spoel,
Uppsala.
 

No comments:

Post a Comment