Wednesday, September 12, 2012

Ojnareskogen!



Uppsala, 2012-09-12
 
Hej!

Inför morgondagens regeringssammanträde tänkte jag påminna er om den världsunika Ojnareskogen på Gotland, som på grund av en tidigare miss från såväl S-regeringen som alliansregeringen saknar skydd, trots att detta område ska klassas som Natura2000-område enligt gällande lagar och EU-fördrag. Jag har tidigare skrivit till miljöministern och några av era kollegor (finns att läsa på http://tillregeringenochriksdagen.blogspot.se/), men det är nog bra om ni påminner Lena Ek om saken. Sverige har inte råd att förstöra ypperliga naturområden som Ojnareskogen, och detta gäller även olika platser i de Svenska fjällen som projekterats för gruvbrytning.

Det som skiljer regeringsbeslut rörande naturen från "vanliga" beslut, är att ett kalkbrott inte kan omintetgöras. Förstörelsen är för alltid. Man ska således inte fråga hur mycket natur vi ska bevara, men hur mycket vi har råd att förstöra. Det är inte lätt att ge ett vetenskapligt exakt svar på den frågan, men enligt överenskommelsen från klimatkonferensen i Durban ska minst 17% av ett lands yta bevaras. I Sverige är siffran just nu 10,6% (källa: Naturvårdsverket), och för hela världen 11,5%. Det finns en del att göra här hemma med andra ord, och därför uppmuntrar jag er att snarast göra Ojnareskogen till ett Natura2000-område, och på sikt till en Nationalpark, såsom Naturvårdsverket har föreslagit.

"Vi ska lösa våra miljöproblem nu och inte lämna över dem till kommande generationer", så står det skrivet i Sveriges miljömål. Jag litar på att ni tar ert ansvar i frågan. Kommande generationer föredrar säkert Ojnareskogen framför ett hål i marken.


David van der Spoel, Uppsala

No comments:

Post a Comment